Kulturowe bogactwo Chorwacji | TravelPP.pl
Opis podróży
Chorwacja to błękit i szmaragd Adriatyku, zieleń cyprysów, ponad tysiąc wysp i raf koralowych, strome łańcuchy Gór Dynarskich, zabytki kultury i sztuki, urokliwe nadmorskie miasteczka, specjalności bałkańskiej kuchni oraz znakomite trunki – oto Chorwacja, jedno z najpopularniejszych miejsc letniego wypoczynku całej Europy.
Plan wyjazdu
Dzień 1 Przylot do Zagrzebia
Zbiórka w hali odlotów lotniska Okęcie, odlot do Zagrzebia (z przesiadką w jednym z portów europejskich). Przylot do stolicy Chorwacji, przejazd do centrum na lunch – wizyta w jednej z najlepszych miejskich kawiarni, pierwszy kontakt z kuchnią Chorwacji. Posileni – rozpoczynamy zwiedzania Zagrzebia, miasta bardziej austro-węgierskiego niż chorwackiego: wzgórze Kapitol z katedrą Wniebowzięcia NMP, Plac i kościół św. Marka, Plac Jelačića, siedziba parlamentu i prezydenta Chorwacji, Kamienna Brama, kościół pojezuicki.
Wieczorem przejazd do restauracji z tradycyjną kuchnią typową dla Zagrzebia. Przejazd do hotelu, nocleg.
Dzień 2 Zwiedzanie półwyspu Istria
Po śniadaniu wyjazd na południe Chorwacji na półwysep Istria. Zwiedzanie: Rovinj z bazyliką św. Eufemii (wejście na wieżę, zbudowaną na podobieństwo kampanilii w Wenecji, podziwianie panoramy Istrii), spacer po Starym Mieście. Przejazd do miasteczka Buzet, słynącego z trufli – lunch: degustacja trufli oraz miejscowych serów wraz z poszukiwaniem trufli w lokalnym lesie. Potem przejazd do Beramu, odwiedziny w kościele Najświętszej Marii Panny słynącym z pięknej kolekcji XV-wiecznych fresków.
Popołudniem przejazd do jednej z istriańskich farm agroturystycznych na warsztaty kuchni lokalnej w agroturystyce, połączony z degustacją miejscowych trunków. Wieczorem powrót do hotelu.
Dzień 3 Zwiedzanie regionu Kvarner
Śniadanie, wyjazd do regionu Kvarner. Na początek krótka wizyta w Rijece, spacer panoramiczny po mieście: twierdza Trsat z kościołem MB Trsckiej, dokąd – wg wierzeń miejscowych – przeniesiono dom Świętej Rodziny z Nazaretu, Korzo – elegancki bulwar w Rijece, uliczki starego miasta wraz z pozostałościami rzymskiej Rijeki.
Przejazd na wyspę Krk, embarkacja na łódź, udział w pikniku rybnym, połączonym z degustacją miejscowych trunków i krótkim czasem na plażowanie. Wczesnym wieczorem przejazd do miejscowości Vrbnik, słynącej ze ‘Žlahtiny’ (chorw: szlachetny) – słynnego krckiego białego wina. Kolacja w lokalnej restauracji, oczywiście z winem. Powrót do hotelu.
Dzień 4 Varażdina - stolica północnej części Chorwacji
Śniadanie, wykwaterowanie, przejazd do stolicy północnej części Chorwacji – Varażdina, spacer po mieście: Twierdza Stari Grad, kościół św. Jana Chrzciciela, katedra. Ostatni lunch w miejscowej restauracji z kuchnią regionu Zagorje. Przejazd na lotnisko, odprawy, powrót do Polski.
Dzień 1 Przylot do Zagrzebia
Zbiórka w hali odlotów lotniska Okęcie, odlot do Zagrzebia (z przesiadką w jednym z portów europejskich). Przylot do stolicy Chorwacji, przejazd do centrum na lunch – wizyta w jednej z najlepszych miejskich kawiarni, pierwszy kontakt z kuchnią Chorwacji. Posileni – rozpoczynamy zwiedzania Zagrzebia, miasta bardziej austro-węgierskiego niż chorwackiego: wzgórze Kapitol z katedrą Wniebowzięcia NMP, Plac i kościół św. Marka, Plac Jelačića, siedziba parlamentu i prezydenta Chorwacji, Kamienna Brama, kościół pojezuicki.
Wieczorem przejazd do restauracji z tradycyjną kuchnią typową dla Zagrzebia. Przejazd do hotelu, nocleg.
Dzień 2 Zwiedzanie półwyspu Istria
Po śniadaniu wyjazd na południe Chorwacji na półwysep Istria. Zwiedzanie: Rovinj z bazyliką św. Eufemii (wejście na wieżę, zbudowaną na podobieństwo kampanilii w Wenecji, podziwianie panoramy Istrii), spacer po Starym Mieście. Przejazd do miasteczka Buzet, słynącego z trufli – lunch: degustacja trufli oraz miejscowych serów wraz z poszukiwaniem trufli w lokalnym lesie. Potem przejazd do Beramu, odwiedziny w kościele Najświętszej Marii Panny słynącym z pięknej kolekcji XV-wiecznych fresków.
Popołudniem przejazd do jednej z istriańskich farm agroturystycznych na warsztaty kuchni lokalnej w agroturystyce, połączony z degustacją miejscowych trunków. Wieczorem powrót do hotelu.
Dzień 3 Zwiedzanie regionu Kvarner
Śniadanie, wyjazd do regionu Kvarner. Na początek krótka wizyta w Rijece, spacer panoramiczny po mieście: twierdza Trsat z kościołem MB Trsckiej, dokąd – wg wierzeń miejscowych – przeniesiono dom Świętej Rodziny z Nazaretu, Korzo – elegancki bulwar w Rijece, uliczki starego miasta wraz z pozostałościami rzymskiej Rijeki.
Przejazd na wyspę Krk, embarkacja na łódź, udział w pikniku rybnym, połączonym z degustacją miejscowych trunków i krótkim czasem na plażowanie. Wczesnym wieczorem przejazd do miejscowości Vrbnik, słynącej ze ‘Žlahtiny’ (chorw: szlachetny) – słynnego krckiego białego wina. Kolacja w lokalnej restauracji, oczywiście z winem. Powrót do hotelu.
Dzień 4 Varażdina - stolica północnej części Chorwacji
Śniadanie, wykwaterowanie, przejazd do stolicy północnej części Chorwacji – Varażdina, spacer po mieście: Twierdza Stari Grad, kościół św. Jana Chrzciciela, katedra. Ostatni lunch w miejscowej restauracji z kuchnią regionu Zagorje. Przejazd na lotnisko, odprawy, powrót do Polski.
Informacje dodatkowe
Miejsca, które warto odwiedzić w Chorwacji
- Dubrownik
- Jeziora Plitwickie
- Wyspa Hvar
- Rovinj
- Korčula
- Pula
- Split
- Park Narodowy Paklenica
- Makarska
- Omiš
- Wyspa Krk